Wat vindt het taalexpertisecentrum Nederlands?
De NMV heeft het taalonderwijs door het Expertisecentrum Nederlands laten onderzoeken.
Dat het -ondanks alle inzet- niet helemaal volledig is, was al bekend. Wat wordt er gezegd over het begrijpend en studerend lezen?
Aan de linkerkant ziet u de tekst uit het artikel. Aan de rechterkant kunt u mijn inhoudelijke reactie lezen.
Dat het -ondanks alle inzet- niet helemaal volledig is, was al bekend. Wat wordt er gezegd over het begrijpend en studerend lezen?
Aan de linkerkant ziet u de tekst uit het artikel. Aan de rechterkant kunt u mijn inhoudelijke reactie lezen.
Tekst uit het artikel
De beschreven lijn rond begrijpend lezen in het materiaal komt abstract en daardoor mager over. Gezien het belang van begrijpend lezen voor kennisontwikkeling bij kinderen is dit niet wenselijk. Uiteraard kan strategisch BL in een rijke projectmatige onderwijssetting, waarin onderzoekende leerlingen antwoorden op leervragen gaan zoeken en formuleren, heel goed een betekenisvolle plaats krijgen in combinatie met stellen en presenteren (vgl. Werken met Webquests, cd-rom van het EN). Tevens is het in de klas halen van de actualiteit hiervoor zeer geschikt, zoals ook het recente succes van een leermiddel als Nieuwsbegrip (CED, Rotterdam) bewijst. Bron:
Taalonderwijs in het montessoribasisonderwijs, gezien door de bril van het expertisecentrum Nederland. Heleen Strating, Expertisecentrum Nederlands Lees het volledige artikel |
Inhoudelijke reactie
De basis waarop de begrijpend leesmethode voor montessorionderwijs is gemaakt zijn de kerndoelen en de tussendoelen van de gevorderde geletterdheid.
Abstract en mager De strategieën zijn 'kapstokken' voor de kinderen en voor de leerkracht. Deze tools zet u in bij kosmische opvoeding en onderwijs. Zoek naar betekenisvolle contexten. Er zijn bewust niet vele teksten toegevoegd. Het gaat juist om op zoek te gaan naar betekenisvolle teksten. Omdat zoveel mogelijk het montessoriprincipe 'uw woorden zijn geteld' toe te passen hebben we voor kernachtige bewoordingen gekozen. De uitleg staat op een A5 formaat. De kracht zit hem in de kwaliteit en niet in de kwantiteit. Webkwesties Natuurlijk zijn webkwesties mooie aanvullingen. Ze zijn ook opgenomen op mijn Yurls pagina's. Strategieën kunnen het beste expliciet aangeboden worden. Webkwesties zijn daar m.i. minder geschikt voor. Tenzij de makers ervan specifiek deze doelen nastreven. Webkwesties zijn goede aanvullingen maar onvoldoende om begrijpend en studerend leesvaardigheden aan te bieden. Nieuwsbegrip of Overal Tekst? Inspelen op de actualiteit is een van onze uitgangspunten. Het zoeken naar een geschikte tekst is echter tijdrovend en voor de meeste leerkrachten niet haalbaar. Toch geeft een stevige basisleerlijn (Overal Tekst) meer zekerheid en continuïteit. Daarnaast kan afgeweken worden door eigen materiaal te gebruiken. Overal Tekst heeft genoeg variaties die u ieder jaar in kunt zetten (basisboek, brugboek, werkschrift, maatschrift, startpagina, leerspelletjes). Conclusie De montessoriversie is alleen ontwikkeld voor de bovenbouw. Het nadeel is dat er geen doorgaande lijn is. Overal Tekst heeft deze doorgaande lijn wel en is minder abstract. Hieronder ziet u een paar voorbeelden. Montessoriversie
|